Followers

Saturday, February 18, 2012

Teknologi dulu-dulu...lesung tumbuk.

Gambar lesung tumbuk yang diambil dari Blogterengganu

Tetiba je teringat suatu alat,..sangat popular semasa aku bebudak dulu. Boleh dikatakan setiap keluarga wajib memilikinya...kalau tak pun berkongsi dengan jiran...alat yang amat berjsa terutamanya pada bulan Ramadhan.
Ketika itu usiaku menginjak remaja (dalam 11 tahun) macam tu...aku tinggal dengan nenek...so banyak benda yang aku kena buat,..tak macam bebudak sekarang...kalau setakat kukur kelapa..dah biasa...
Suatu malam arwah nenek meyuruhku merendam 1 gantang beras,..esoknya disuruh pula membasuh beras tu sebersihnya...kemudian aku dan sepupuku menjinjing beras tu ke rumah jiran...sebabnya rumah nenek tak de alat ni...
...sampai kat situ,..kami pun memulakan tugas...tak payah diarah2 lagi..tersentuh hati mengenangkan detik itu...maka bergelumanglah kami dengan alat ini sehingga beras tu menghasilakan tepung yang putih bersih..
Tepung ini akan digunakan untuk memasak apa sahaja kuih muih....ahhh kenangan manis sungguh...sebut je apa nama kuih..semua ada...orang dulu2 sangat menyanjung anak-anak gadis yang rajin ke dapur...termasuk aku le tu he he..
kata orang tua2..anak gadis yang rajin cepat jodohnya...mak mertua suka...bagus juga motivasi macam ni...berlumba2 anak dara belajar memasak..ha ha


Tepung bungkus....sejenis kuih tradisi yang menggunakan tepung beras sebagai bahan utama di samping tepung pulut sebagai pembungkus inti kelapa. sedappp...apatah lagi jika menggunakan santan kelapa yang dikukur sendiri...bayangkan berapa lama masa yang diambil bagi siapkan sejenis kuih macam ni zaman dulu?..


Itulah teknologi dulu-dulu...kreatif...lesung tumbuk serbaguna,..nak tumbuk padi buat beras pun boleh...tumbuk beras pulut muda buat emping pun boleh...ok...nanti aku nak cerita pasal emping pula...emping segar dari pulut yang ditanam sendiri bukannya emping seperti sekarang yang banyak dijual...tak sama walau serupa..

No comments:

Post a Comment