Bahan-bahannya.
300 g mentega (4.80)
280 g tepung naik sendiri (1.80)
1 sudu besar susu tepung (1.00 sen)
1 sudu teh baking powder(*digaul rata dan ayak bersama tepung)
5 biji telur gred A (6 biji saiz sederhana -2.00)
1 sudu besar ovallate (1.50)
250 gm gula halus (80 sen)
50 ml buttermilk (3.00)
1½ sudu teh coklat emulco (saya guna chocolate paste + beberapa titik pewarna cokelat) (1.20)
Perasa streawberi + pewarna strawberri + yogurt strawberi (2.80)
½ sudu teh esen vanila (30 sen)
CARA
1) Sediakan loyang berukuran 8 x 8 x 3 inci yg telah dialaskan dasarnya dgn kertas tracing/parchment dan diolesi dgn mentega.
2) Pukul mentega hingga kembang dgn speed sederhana (kira-kira 4-5 minit). Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Selepas itu, alihkan adunan ini ke dalam sebuah bekas.
3) Selanjutnya, pukul gula, ovalette dan telur dgn speed/kelajuan yg tinggi selama kira-kira 7-8 minit sehingga adunan naik, kembang dan pekat (seperti adunan baulu).
4) Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan mentega/tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian, masukkan pula buttermilk dan kacau rata.
5) Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 bahagian dibubuh chocolate paste & pewarna cokelat, 1 bahagian dicampur yogurt, esen strawberi + pewarna merah dan yg akhir sekali di bubuh esen vanilla dan dibiarkan plain.
6) Tuang aduan secara berselang-seli di dalam loyang tadi. Lorekkan dengan hujung chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
7) Masukkan loyang ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C dan bakar selama kira-kira 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Apabila masak, keluarkan loyang dari oven dan letak di atas redai kek sehingga ia betul2
No comments:
Post a Comment