Followers

Sunday, October 16, 2011

Kek Marble yogurt

Berikut merupakan gambar yang sempat aku snap semasa proses membuat kek ini..

Putar butter, tambah tepung sedikit sedikit sampai habis.

Bahagikan mengikut warna dan perasa

Sebelum dibakar

Kek yang masih panas sudah nak masuk mulut

Dah siap untuk tempahan....anggaran bahan saja dah hampir RM20.00......so nak jual berapa?

Istimewanya aku ingin ucapkan ribuah terima kasih buat "Mat Gebu", resepi kali ini aku ambil dari blognya. Dari resepi kek Marble Trio dah dimodified jadi Kek Marble Yogurt Sedap...ha ha jom kita buat kek....

Bahan-bahannya.

300 g mentega (4.80)

280 g tepung naik sendiri (1.80)

1 sudu besar susu tepung (1.00 sen)

1 sudu teh baking powder(*digaul rata dan ayak bersama tepung)

5 biji telur gred A (6 biji saiz sederhana -2.00)

1 sudu besar ovallate (1.50)

250 gm gula halus (80 sen)

50 ml buttermilk (3.00)

1½ sudu teh coklat emulco (saya guna chocolate paste + beberapa titik pewarna cokelat) (1.20)

Perasa streawberi + pewarna strawberri + yogurt strawberi (2.80)

½ sudu teh esen vanila (30 sen)

CARA

1) Sediakan loyang berukuran 8 x 8 x 3 inci yg telah dialaskan dasarnya dgn kertas tracing/parchment dan diolesi dgn mentega.

2) Pukul mentega hingga kembang dgn speed sederhana (kira-kira 4-5 minit). Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Selepas itu, alihkan adunan ini ke dalam sebuah bekas.

3) Selanjutnya, pukul gula, ovalette dan telur dgn speed/kelajuan yg tinggi selama kira-kira 7-8 minit sehingga adunan naik, kembang dan pekat (seperti adunan baulu).

4) Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan mentega/tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian, masukkan pula buttermilk dan kacau rata.

5) Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 bahagian dibubuh chocolate paste & pewarna cokelat, 1 bahagian dicampur yogurt, esen strawberi + pewarna merah dan yg akhir sekali di bubuh esen vanilla dan dibiarkan plain.

6) Tuang aduan secara berselang-seli di dalam loyang tadi. Lorekkan dengan hujung chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

7) Masukkan loyang ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C dan bakar selama kira-kira 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Apabila masak, keluarkan loyang dari oven dan letak di atas redai kek sehingga ia betul2

sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan (Anggaran untuk sebiji kek ini ialah RM 20.00)


No comments:

Post a Comment