Kacang merah ternyata memiliki kemampuan untuk mengatasi bermacam-macam penyakit, di antaranya mampu mengurangi kerusakan pembuluh darah, mampu menurunkan kadar kolesterol dalam darah, mengurangi konsentrasi gula darah, serta menurunkan resiko kanker usus besar dan kanker payudara.
kandungan gizi pada kacang merah sangat bagus bagi kesehatan tubuh manusia. Kacang merah kering merupakan sumber protein nabati, karbohidrat kompleks, serat, vitamin B, folasin, tiamin, kalsium, fosfor, dan zat besi. Folasin adalah zat gizi esensial yang mampu mengurangi resiko kerusakan pembuluh darah.
Kacang merah memiliki kandungan lemak dan natrium yang sangat rendah, nyaris bebas lemak jenuh, serta bebas kolersterol. Di samping itu, kacang merah juga merupakan sumber serat yang baik. Dalam 100 gram kacang merah kering, dapat menghasilkan 4 gram serat yang terdiri dari serat yang larut air dan serat yang tidak larut air. Serat yang larut air secara nyata mampu menurunkan kadar kolesterol dan kadar gula darah.
Untuk mendapatkan khasiat yang sempurna dari kacang merah, ada beberapa hal yang perlu dilakukan dalam mengolahnya. Sehabis direndam, buanglah air rendaman kacang merah. Kemudian rebuslah kacang merah dalam panci tertutup selama 3 menit, dan diamkan selama 2 jam agar airnya mengendap. Gantilah air rendaman itu dengan air yang matang, dan diamkan selama semalam.
Esok harinya, kacang merah siap untuk dimasak menjadi makanan yang lazat, malah dikunyah begitu sahaja sebagain gantian makanan ringan yang lain. Kacang ini perlu direndam dan dibuang airnya untuk menghilangkan kemampuan kacang merah untuk memproduksi gas dalam usus yang akan membuat perut terasa kembung
Bukan kacang merah yang orang letak dalam ABC tu?.....
ReplyDeletesalam bang cik,..kacang merah sama le dgn kacang dalam ABC tu..memang sedap kan..so bole beli..rendam dan rebus..lazat..makan depan TV ganti makanan ringan lain...atau buat pau atau roti sbg inti..
ReplyDeleteSalam perkenalan.
ReplyDeleteSaya mai dari laman Kak G berkenalan dengan orang Kedah ni. :)
Ya, kekacang baguih, tapi katanya tak boleh berlebihan juga kerana nanti berlebih angin & boleh jejaskan kesihatan pula. Kira kena berhemah la kot.
Aslmkm.
ReplyDeleteTQ kerana follow Kak G ya. Sebagai sokongan moral Kak G follow balik.
Jenis2 kacang ni memang antara punca protin yang baik. Kak G jer tak tahan dengan kesan sampingannya. :)
tq pada DDrfauziah dan keri kerana jadi follower blog ni...alhamdulillah bertambahlah lagi sahabat bermanfaat dalam alam maya ini...semoga sama2 kita mnfaatkan internet untuk kebaikan bersama..tkasih.
ReplyDeleteNak tanya...inti kueh pau kacang merah tu, biasanya dah ditambah gula ke??
ReplyDeletekacang merah juga ubat untuk darah rendah.
ReplyDelete