Followers

Monday, February 7, 2011

wow..air putih...banyaknya khasiat!


Dahaganya… Minum banyak air pun tekak masih terasa haus lagi. Tapi air apa yang kita minum? Milo ais? Sirap limau? Teh tarik? Jus buah? Coke?

Mengapa tak nak minum air putih? Apa? Tak best? Tak sedap? Tak ada rasa? Hmm… Begitulah persepsi segelintir masyarakat kita tentang air putih atau dipanggil air kosong, air masak ni. Mungkin ramai yang terlepas pandang kebaikan minum air putih.

Tahukah anda semua air putih mempunyai banyak khasiat dan mampu menyembuh penyakit dengan cara yang mudah dan murah. Minum air putih sebanyak lapan gelas sehari dapat mengekalkan kesihatan tubuh badan kita.

Berikut lapan sebab yang ingin dikongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan
Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.

2. Meningkatkan kesuburan
Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan
Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser
Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan
Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung
Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok
Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.
**** info dipinjam dari gua.com

2 comments:

  1. air putih, air kosong, air jarang, dan ayaq sejuk(dalam loghat kampung saya). Macam2 nama, namun masih belum cukup popular. Ada restaurant yang terus letak segelas air kosong sebaik kita duduk... tapi sekarang nampak ramai budak sekolah jinjing botol ayaq sejuk ke sekolah....

    ReplyDelete
  2. bang cik,..sudah resam dunia..kalau yg percuma biasanya kurang dihargai..terkilan bila melihat ramai pelajar sanggup membeli minuman botol/tin yg mahal sedangkah tidak berkhasiat langsung...

    ReplyDelete