Followers

Tuesday, October 27, 2009

Betik


Buah betik amat kaya dengan vitamin C dan anti oksidan. Ku tanam 2 pohon betik di lamanku..dan setelah 5 bulan aku dapat merasa buahnya yang manis. Banyak juga la yang sempat kami makan sehingga waktu Ramadhan dulu...hampir tak termakan dan sempat disedekahkan lagi..

Anda suka memakan buah betik? Tahukah anda buah yang amat mudah ditemui di negara-negara tropika ini ternyata mengandungi khasiat yang ajaib, terutama untuk perempuan. Selain mengandungi vitamin C yang amat besar, dua kali ganda dari kandungan buah limau, papaya juga boleh menjadi pendinding daripada serangan penyakit yang mendera kandung hempedu.
Hal tersebut ditemukan dalam kajian pakar pemakanan dari University of California, San Francisco terhadap lebih dari 13 ribu orang, baru-baru ini. Setelah menganalisis kadar darah para sukarelawan, para pengkaji menemukan bahawa mereka yang kadar vitamin C nya rendah, ternyata risiko menderita penyakit kandung hempedu adalah tinggi.

Walaupun sumber vitamin C boleh diperoleh dari pelbagai jenis buah dan sayuran, tetapi sebiji buah papaya dalam ukuran sederhana (+/- 280 gram) mengandungi 188 mg vitamin C dan 500 kj kalori. Ini adalah jumlah yang amat besar.
Memandangkan penyakit kandung hempedu lebih banyak menyerang perempuan berbanding lelaki, jadi memakan buah ini amat baik diamalkan oleh perempuan. Bagi keluarga yang memiliki halaman yang agak luas adalah lebih baik menanam sendiri tumbuhan ini. Sambil berbakti kepada tanah kita dapat mengekalkan kesihatan diri dan keluarga.

Bookmark and Share

2 comments:

  1. Masa dulu, betik dikupas dipotong dan dihabiskan pada hari itu juga. Dengan fridge, amalan makan betik setiap hari boleh diterapkan, keluarkan sepotong betik dari peti ais setiap hari... Namun saya masih suka kupas, potong dan habiskan sekali hadap!!... ~bangchik dan kakdah

    ReplyDelete
  2. Kalau sebiji betik...makan tak puas...mau 2 tiga biji baru syok...satu family makan sambil nonton TV...satu bakul pun habis...he he

    ReplyDelete