Pulut Mempelam memang sedap sekali sekala....bole buat sendiri kalau rajin,...kalau malas bole beli saja. nak buat cukup senang...rendam 1 kg beras pulut selama 3 jam, toskan dan kukus.....waktu masih panas, ambil pati santan dari 1/2 biji kelapa.tambah garam sikit je.. gaulkan dgn pulut yang masih panas....biar kena semuanya...ketepikan.
Kupas je buah mangga tak kira le harum manis ke...chokanan ke...ape apa je la...sendukkan pulut dan letakkan hirisan mangga kat sebelahnya.....ha dah siap untuk dimakan...yummmy...jom cuba...kalau taullut dengan mangga,...boleh beli durian ke...cempedak ke sebagai ganti...
kalau rajin,..jom pi kat Perlis,..makanan ni dah sebati dengan rakyat perlis dan merupakan menu istimewa buat pelancong...dengan mangga harum manisnya yang sudah terkenal....kalau malas nak pi sana..pi beli je kat pasar malam...3 kg baru RM10.00....ha ha...selamat berpulut mempelam!
Nampak sedap sangat... kita biasa dengan durian saja.
ReplyDelete