Followers

Friday, June 3, 2011

Nostalgia Keriang Dot..

Ziarahku ke rumah nenek di Kampung Sungai Yan kelmarin memang best,..banyak yang dapatku perbuat,..antaranya sama2 meratah cucuq ikan...sedap sangat....habis 4 kg ikan kembung dalam sekelip mata...betul2 happy..bukannya apa..sejak harga ikan naik...kami sekeluarga cuma makan ikan untuk lauk je...tak le mewah macam hari ni..

Satu lagi,..sambil2 ratah ikan, kami juga dijamu dengan buah kuinin dan buah keriang dot...he he..aku pun makan la buah keriang tu puas2...sambil2 makan teringat nostalgia lama...zaman bebudak dulu... buah inilah yang sering menjadi rebutan aku dan kekawan semasa balik sekolah..

*****Info : Bagi mereka yang tinggal di kawasan kampung di utara tanah air pasti mengenali buah keriang dot yang mempunyai bentuk yang hampir sama dengan buah anggur. Jika dahulu pokok keriang dot mudah didapati di kawasan hutan dan pinggir kampung namun kini buah ini semakin sukar diperoleh.

Mungkin juga generasi masa kini tidak lagi mengenali pokok dan buah keriang dot kerana pokoknya semakin pupus.Pokok keriang dot hanya berbuah sekali dalam setahun sekitar bulan April hingga Mei dan buahnya akan bertukar menjadi warna hitam apabila benar-benar masak serta meninggalkan kesan berwarna hitam pada lidah apabila dimakan.

Buah ini mempunyai rasa sedikit kelat namun manis apabila benar-benar masak dan kaya dengan khasiat daripada segi perubatan.
No comments:

Post a Comment